Instrumenter Fanziner Illustrasjoner Mote

Populærkulturelle artefakter

Europe Europe-skissen. Når jeg nå skal ta for meg illustrasjoner, så kan det være greit å gjøre leseren oppmerksom på at dette er et felt med flere underkategorier.

Vi har for eksempel:


Logo

Plakater kan være laget av papir eller de kan være laget kun for å vises digitalt. De kan være laget for å promotere en utgivelse eller en konsert - eller de kan rett og slett ha oppstått i forbindelse med en dagdrøm eller en fremtidig drøm. Plateomslag er kun én av flere deler som en utgivelse består av. Hva med utbrettomslag? Vedlegg? Selvlagde logoer er en tradisjon innenfor DIY-estetikken. Og Europ Europ er fremmed for verken DIY eller selvlagde logoer. Skisser kan være skisser til plakater, plateomslag, logoer, sceneoppsett, klær med mer.

Jeg skal, i denne første 'Illustrasjoner'-serien, skrive om Europe Europe-skissen. Skissen dekker et A4-ark som er rutete, og skissen er hovedsakelig utført med sortfarget kulepenn. Skissen er datert "jan/feb. 1998" - altså mellom ett og to år etter at bandet ble stiftet (1996). Nå skal jeg ikke dvele for lenge ved hvorfor de har valgt å skrive Europe Europe - med 'e' - og ikke Europ Europ. Som det fremgår av diskografien var det først med fanzinen 'Conspiracy # 1' og utgivelsen 'No. One In Germnay' at ting begynte å skje. Da befinner vi oss i 2002. (Man vil, ved å åpne bildet i en ny fane, også se at 'e'-bokstavene er strøket over med blå og rød kulepenn - faktisk samtlige av 'e'-bokstavene, slik at det står 'UROP UROP'.)

Formålet med skissen fremgår av overskriften: «EUROPE EUROPE PLATECOVER FORSLAG TIL LP: ‘fucked up ni-ni’».

Europe Europe-skissen viser det som kan se ut som en elegant dame i hjørnet av et rom, og bak henne er det et annet rom. Kan det være at de tenkte seg et fotografi? Eller en tegning? Et dyktig håndverk her i form av et maleri og jeg kan se en stemning som i Rio-omslaget til Duran Duran.

I tillegg står det skrevet noen ord om ulike fargekombinasjoner: «hvit vs. svart. vs. sølv. vs. neonlys».

De har også noen ideforslag til hvordan baksiden skal se ut. Jeg skal ikke si noe om dette nå. Det som derimot er verdt å merke seg, er sidetallet: 22. På side 32 har dem nemlig begynt med øving og innspilling. Her står det: «Vi øvde, sampla, loopa og startet 1.ste økt på plate materiale til ‘fucked up ni-ni’ LP».

Jeg skal komme tilbake til side 32 i skisseboka på disse Puls-sidene, men da under sider som enten omhandler øvingslokaler eller musikkstudioer. Dessuten må det graves dypere etter nevnte samplinger, loops og kanskje også opptak.


(22.08.2020)