Instrumenter Fanziner Illustrasjoner Mote

Populærkulturelle artefakter

Fredericia, del 1. I vår andre artikkel som omhandler illustrasjoner, skal vi skrive om Fredericia-skissen. Egentlig kunne artikkelen hete Fredericia-skissen, men vi tror at temaet har nok stoff i seg til å fylle flere artikler her under Puls-sidene. Disse artiklene vil ikke nødvendigvis handle om illustrasjoner. Som vi allerede har beskrevet på Puls-sidens infoside, vil også masker være relevant artikkelstoff for Puls-sidene.

På denne siden kommer vi til å skrive om artefakter som er typiske for folk som lager musikk, enten det er på hobbybasis eller som profesjonell. Eksempler er musikkinstrumenter, turnébiler, masker, mote, fanziner og annet gøy!

Og Fredericia-skissen viser nettopp dette: en skisse over hvordan man lager en maske. En step-by-step guide, rett og slett.

Det er altså ting som tyder på at denne masken har nok stoff i seg til å utgjøre flere artikler. Til sammen er dette faktorer som gjorde at vi falt på avgjørelsen om å kalle denne artikkelen for Fredericia, del 1.

Hva er så Fredericia? Fredericia er en by og kommune i Danmark med henholdsvis rundt 41.000 og 51.400 innbyggere ifølge Wikipedia. Tallene er for 2020. Skissen er en del av Europ Europs planleggingsfase til en konsert de spilte i denne byen i 2003. Konserten var den aller første Europ Europ-konserten, og sees derfor på som en viktig begivenhet her hos oss i Europ Europ Fanclub.

Kilder som står nær Europ Europ kan fortelle oss at bandet lagde forskjellige typer masker til denne konserten, hvorav denne pestdoktor-aktige masken ble brukt av Chacka Chacka. Maskene ble siden brukt i en årrekke, før en etter en forsvant på diverse turneer.

Konserten var en del av Forma Nova-festivalen. Festivalen startet i 2002. Formålet med festivalen fremgår av dette Lars Dideriksen-sitatet fra 2007:

Forma Nova Festival i Fredericia, der i år fejrede 5-års jubilæum, er ikke kun en musikfestival. Den er en tankegang, hvorfra en masse ting udspringer. Det er stedet, hvor electronica, postrock, hardcore og anden eksperimenterende musik indfanges i et inspirerende øjeblik sammen med stærk visuel profil under både koncerterne og det evigt foranderlige campingområde med masser af street-art.

Det er en festival hvor man knytter både vennskap og kontakter – en festival for, av og med kunstnere med alternative kunstuttrykk. Man kan lese mer om festivalen fra denne (arkivert versjon) artikkelen fra samme året som Europ Europ spilte.

Dessverre er det ikke lett å finne så mye informasjon om Europ Europ sin live-opptreden på nettet. Forma Nova-nettsiden er arkivert 66 ganger hos Archive.org pr. dags dato, men det er nesten ingen ting ute på disse sidene. Her er en av de best bevarte sidene. Vi vil undersøke nærmere i fremtiden hvilke ulike arkiv som kan sitte på relevant materiale.

Hvordan gikk så konserten? Vår kilde, som var til stede, kan berette:

I forhold til konserten var det ikke en ordinær konsert, men en regissert «performance» hvor de faktisk mimet til musikken ala Top of the Pops. Fremførelsen var altså slik at de spilte at de var et band som spilte en konsert.

Tankene fører oss over til en kunstutstilling av og med bandet Hello Goodbye, også det i 2003. Frontfigur Frode Fivel hadde en kunstutdannelse, og fikk med denne kontakter til å kunne holde konserter i kunstgallerier. Hello Goodbye spilte i motsetning til Europ Europ live. Men slik vi husker det, lagde de en slags installasjon rundt det hele: bandbilen var inne i lokalet, det samme var en rekke andre artefakter som hører med i et musikermiljø.

Europ Europ besto av Chacka Chacka, Mr. Europ og A-Lo, sistnevntes første og eneste live-opptreden med Europ Europ. A-Lo spilte også på festivalen med Epikurs Euforie.

Skissen viser altså fremgangsmåten for å lage en slik maske. Først må man legge materialet i kokende vann slik at det blir mykt. Deretter former man materialet rundt det man skal lage – i dette tilfellet ansiktene til Chack Chacka, Mr. Europ og A-Lo. Når materialet blir kaldt igjen, beholder den fasongen etter ansiktene. Materialet som ble brukt er noe uklart for oss. Prosessen er smertefull.(03.02.2021)