Populærkulturelle artefakter
|
En ferdig duplicord (rød) ved siden av en lathe-cut kuttet på transparent, pre-produsert blank vinylplate lagt i en plexiboks klar for å helle i silikonmasse.
Chacka kaller dem for duplicords fordi de dupliseres ut fra en støpeform.
De lages på følgende måte:
1. Først må man kutte en 'lathe-cut' på enten ferdig produsert "blank vinylplate" eller en acetat/lakk-plate. Når den er kuttet (Chacka benytter forskjellige leverandører til dette, for han har ikke sin egen lathe-cut maskin), kan man gå videre til punkt 2.
2 stk. ferdige silikon-støpeformer.
2. Platen festes i en plexibox og settes i nøyaktig vater.
3. Heller på silikonmasse som herder og blir en nøyaktig, negativ støpeform.
4. Blander så to-komponent resin som herder i formen.
5. Så er én plate ferdig.
6. Gjentar denne prosessen til støpeformen er slitt ut, ca. 20 til 30 stk. avhengig av hvor god den er lydmessig.
Noen ganger lager Chacka så en ny støpeform, slik at man får duplisert nok til et ca. 50 eksemplarers opplag.
To komponenter resin i hver sin flaske: basen på én flaske (iblandet røde pigmenter) og herder på én flaske (gul-aktig væske).
That's it. Etter dette gjenstår det å lage plateomslagene.
Acetat/lakkplate er en metallskive med et tykt lag lakk som man kutter i. Disse gir mye bedre resultat enn en pre-produsert, blank vinylplate og er også det som benyttes i ordinær vinylproduksjon når det skal produseres en metall-"stamper" for å presse ekte vinyl.
Nå har Europ Europ laget mange typer omslag. Det mangler ikke på kreativitet, eksklusivitet og generøsitet.
Og i dette overskuddet ligger det også et potensiale for fanklubben: nemlig å kunne lage flere artikler under fanen 'Fysisk format' i fremtiden. Det kan være at vi tar for oss ett eksemplar, la oss si av 'no . one in germany', eller en hyllest viet Europ Europs vedlegg (postkort, plakater og lignende).
Her kommer en oppskrift på hvordan man setter sammen et omslag. (EEf-redaktøren var selv vitne til seansen.)
1. Det første Chacka gjør, er å stemple det som skal bli innsiden av omslaget med et spesiallaget Kalall TM-stempel.
2. Deretter nummererer han det ved siden av stempelet. (For eksempel: "13/23" med sort tusj.)
3. Halve den avlange siden av omslaget brettes innover, ca. 1 cm, på venstre og høyre side. (Omslaget ligger vendt slik at man ser stempelet/nummereringen.)
4. En dobbeltsidig teip settes langs oversiden av de innbrettede sidene. Her gjelder det å være nøyaktig, fra topp til tå.
5. Halvparten av langsiden som ikke ble brettet innover legges så over den andre halvparten, og festes sammen ved hjelp av den dobbeltsidige teipen.
Eksempel på EE-generøsitet: vedlegg i vinylutgavene.
That's it. Vi skal komme tilbake til ulike former for platetrykk. Europ Europ er ikke fremmede for flexiplater heller! Vi snakker om de svært tynne sakene som ble så populære som julekort på 1960-tallet. Europ Europ har laget flyers av disse greiene!
Letraset "gnukke-bokstaver" som Chacka Chacka alltid har benyttet til cover/plakat/flyerdesign helt siden 80-tallet(!), da han hadde arbeidsuke hos et reklamebyrå.
(13.07.2024)