Bøker Konserter Plater

Festival
I skyggen av skogen II:


Atter en gang var det duket for festival på Svalbo. Pluss minus 19 artister deltok - se plakat. Noen forandringer ble det, mye takket være pandemien vi befinner oss i. Folk fra Østfold og folk som måtte mellomlande i Nederland måtte trekke seg, grunnet norske myndigheters lokale og nasjonale innstramminger på reiseregler.

Uansett ble dette et vellykket treff i fantastiske omgivelser. Stedet minner ikke så rent lite om Christiania i København.

I denne anmeldelsen skal jeg kun skrive om Europ Europs konsert.

Det er fascinerende hvordan de forandrer lydbildet fra konsert til konsert. Og med så ferskt materiale! Så vidt jeg kunne høre spilte de låter fra den siste skiva, Slow Train, både på Hausmania - deres forrige konsert i april - og her. Likevel er det to litt forskjellige konserter. En av grunnene til at det blir forskjellig er at instrumenteringen er forskjellig. På Svalbo var det ingen harpe eller cello. Såvidt jeg kunne se, brukte de kun elektronikk. Og røykmaskin. Sistnevnte var med på å forme lydbildet på diskrét vis. For selv om settet var mindre akustisk, beholdt de noe av det samme intime lydbildet.

Selv om de var relativt intime i soundet - eksemplifisert med de velkjente, lo-fi "stueorgel"-rytmene - så klarer jeg ikke å ikke tenke på Skullflowers geniale og støyende "Pipe Dream" fra albumet Carved Into Roses (1994). Tenk da på at etter forrige konsert fornemmet jeg helt andre artister: Mauve Sideshow og Mouthcrazy!
Scnenen kom som en overraskelse. Egentlig var det satt opp to scener til artistene: en liten og en stor. De var plassert på hver sin ende av festivalområdet. I tillegg dukket det opp en og annen støyartist i et lavvo-aktig telt. Europ Europ hadde plassert seg i en trekasse-aktig, trang inngjerding, som vist på fotografiet ovenfor. Så kom røyken. Folk stimlet til. Vi nikket høflig til hverandre. Det var bare å finne seg et tre å lene seg inntil. Ta av seg hatten. La seg forføre av "saktetoget". Vi visste det allerede før de første ti minuttene var gått: vi var med på en innholdsrik happening. Måtte det også kunne gjentas neste år!